Flugar en Ljomi, hoe het allemaal begon!

In dit blog ga ik de avonturen van en met mijn ijslandse paarden vertellen.

Draf, 2011

Mijn eerste paard is Flugar. Toen ik een jaar of 14 was heb ik Flugar ontmoet op een manege waar hij geboren is. Op een gegeven moment werden Flugar en nog een aantal jonge ijslanders ingereden. Hier mocht ik toen in de les op rijden, dit zag ik als een

waar privilege. Hier heb ik veel van geleerd. Toen Flugar aan de beurt was, wilde ik niet meer op andere paarden rijden. Flugar had en heeft nog steeds mijn hart gestolen.
Na een poos, wisselde de manege van eigenaren en zou Flugar verkocht worden. Hij werd toen echt afgeschilderd als h

et gekke paard, omdat hij vrij druk is -ijslander eigen-, en er weinig mee konden. Ik was inmiddels net 18 geworden en heb mijn spaarg

+/- 2009, Tolt

eld bij een geraapt en heb hiermee Flugar gekocht. Dit dankzij mijn vele bijbaantjes. Deze aankoop is de beste van mijn leven geweest. En toen was hij er, mijn eerste ijslandse paard. Ik heb toen niet bewust voor een ijslander gekozen, maar inmiddels ben ik er wel achter, dit is mijn ras. Ook ik ben besmet geraakt met het ijslander-virus.

Flugar is een voskleurige ruin van inmiddels 10 jaar oud. Hij staat nu bij leuke mensen die ook ijslanders hebb

en. Hij kan het goed vinden met zijn ijslander vriendjes. Toen ik nu opzoek was naar stalling was dat echt een eis. Een plek met andere ijslanders. Ik heb het in de praktijk ontdekt dat een ijslander zich toch veel beter thuis voelt tussen soortgenootjes.

Met Flugar rij ik veel buiten, ook wel dressuur of springen. We houden van afwisseling! We gaan in september een wedstrijd rijden.

 

 

 

En toen, mijn tweede ijslander; Ljomi

Ljomi (jon fra Kolhar), is geboren op 3 juni 2010, nog piepjong dus. Ik zag hem op internet en was direct verkocht. Dat mijn volgende paard een zou worden die ik helemaal zelf wilde zien opgroeien stond al vast. Maar nu, nee gepland was het niet. Zo gaan die dingen, vaak.. Hoe dan ook er zit 9 jaar tussen beide paarden, dus tegen de tijd Ljomi bereden kan worden, kan Flugar wat ontzien worden.Ljomi’s kleur is zilverappel-valk.

Eerste Kennismaking

 

In oktober zag ik Ljomi voor het eerst op een foto, vervolgens ben ik in november gaan kijken en heb ik hem besloten te kopen. In december heb ik hem opgehaald, hij was toen 6 maand. Een hele reis was het, aan de andere kant van het land, 4 uur rijden met een trailer. Maar gelukkig, heel aangekomen. Ljomi kende niets, was erg bang en liep nog niet aan een halster touw. Erg leuk was dat de eerste dagen… Niet.. Maar wat wel erg leuk was, we liepen de stal in en hij liep direct naar Flugar toe, de enige ijslander op de stal waar hij toen stond. Ze hebben toen een 1,5 maand samen gestaan, Flugar viel verrassend snel in zijn rol als vaderfiguur.
In februari, is Ljomi naar een groep gegaan met 4 ijslanderhengstjes en twee oudere 4 en 5 jaar. Dit gaf hem meer uitdaging en Flugar weer wat rust. Het is wel erg vermoeiend, steeds zo’n jong ding, wil je spelen?
Ik wil Ljomi graag de beste natuurlijkste jeugd geven, wat mogelijk is. Ik heb daarom besloten hem aan te melden voor de begrazing van het NSIJP (stamboek). Het NSIJP heeft een aantal gebieden in beheer waar zij groepen ijslanders mogen laten lopen. Allemaal jonge ijslanders lopen in deze gebieden. Een soort basisschool, in kudde verband worden het er sociale dieren.
Zo gezegt, zo gedaan, na wat hobbeltjes in het papierwerk voor de begrazing, is hij begin juli naar het Junner Koeland gegaan in Ommen.  Ik ga regelmatig kijken en het beheer van de kudde is ook erg goed.

Ljomi en zijn moeder

Ljomi 13 maand, in het Junner Koeland

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Paarden. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.