Asielkatten

Isabel is als zwerver bij ons gekomen.

Dierenasiels in Nederland doen heel goed werk. Als u een nieuw huisdier zoekt kan ik dan ook van hart aanbevelen om daar eerst eens te gaan kijken. Heeft het asiel in de buurt niet een geschikt dier, kijk dan eens op www.dierenasiels.com, daar staan alle asielbewoners van Nederland en België. Als je op deze site wat gaat surfen dan vallen twee dingen in het bijzonder op: Ten eerste dat er vaak kittens in het asiel zitten. Veel mensen willen graag een kitten en gaan daarom al helemaal niet bij een asiel kijken omdat ze denken dat daar alleen oude katten zitten. Blijkbaar worden er nogal wat zwangere poesen binnengebracht. Het tweede dat opvalt is dat er zoveel perzische katten in het asiel zitten. Er zitten ook wel andere raskatten, maar de pers heeft toch de twijfelachtige eer om nummer één te zijn. Als je dit ras goed kent dan is onmiddellijk duidelijk hoe dit komt, nl.:

  • Voor een raskat wordt meestal bewust gekozen. Persische kittens zijn echter zo schattig dat dit nog wel eens tot impulsaankopen kan leiden.
  • De vacht van de pers heeft veel verzorging nodig. Dat wordt vaak te veel werk gevonden en dan komt zo’n dier in erbarmelijke omstandigheden in het asiel terecht. De lange haren gaan klitten waardoor dit overal aan de huid gaat trekken. Dit is bij elke beweging pijnlijk.
  • Persen plassen nogal eens naast de bak. Meestal heeft dit één van de volgende oorzaken: Het kan een medische oorzaak hebben, het kan stress zijn dat meestal wordt veroorzaakt door spanningen het gezin waar de pers leeft. Hier kan een Pers niet tegen en hij/zij uit zijn/haar frustraties door buiten de bak te plassen of te poepen. Verder kan het zijn dat de kat de bak te vies vindt. Geregeld verschonen en experimenteren welk kattebakgrit de kat het fijnste vindt is dus belangrijk.
  • De mensen houden de kat niet binnen. Een perzische kat hoort niet op straat. Deze dieren zijn heel zachtaardig en helemaal niet zelfredzaam. De buitenwereld is gewoon te gevaarlijk voor ze. Ze kunnen dicht bij huis al in de problemen komen waardoor ze als zwerver in het asiel terecht komen. Het is ook helemaal niet nodig om een Pers buiten te laten want voor een Pers is een huis dat hij helemaal tot zijn / haar beschikking heeft en een (stukje) tuin of balkon zeker genoeg. Wel zorgen dat de tuin een schutting heeft met bij voorkeur verticale planken en in geval van een balkon moet voor een balkonnet of iets dergelijks worden gezorgd.
  • Een veelvoorkomende reden is dat de nieuwe baby te veel tijd vraagt of allergisch is. Denk wel dat je ook voor de kat verantwoordelijk bent. Het je nog geen kinderen maar wel een kinderwens, wacht dan met de aanschaf van een huisdier totdat het gezin compleet is en de jongste een jaar of vier.
  • Helemaal triest is het als mensen gaan scheiden en geen van beide houdt genoeg van hun huisdier om er voor te willen zorgen.

Onze Gino is ook een ex-asielkat.

Wil je een persische kat, beschouw het dier dan als een maatje voor het leven, geef het veel aandacht en verzorgingen de beloning is ongelooflijk. Het zijn echt schatten die beter verdienen dat nu vaak gebeurd. Verder wil ik nogmaals benadrukken, kijk eerst eens in het asiel of daar misschien zo’n lieverd zit te wachten op een goed tehuis.

 

Geef een reactie